Papa Schrijft
Ervaringen die iedere vader wel herkent. Maar dan anders.

Ervaring: Foto de Groot - Den Bosch Jun 14, 2019

Deze maand eens even wat anders. Vier vrijdagen op rij een recensie van of een ervaring met vier totaal uiteenlopende dingen. Vandaag de tweede: een gratis en vrijblijvende fotoshoot in je eigen huiskamer.

Ken je dat? Zit je net lekker aan tafel even wat te lezen of te genieten van je eten, wordt er aangebeld. Ik vind het niet leuk als mensen zo maar aanbellen. Vaak is het namelijk een irritante verkoper of een gelovige aanhanger, geen van beiden welkom aan mijn deur.

Na het lezen van mijn ervaring begrijp je waarom Studio Foto de Groot in 's-Hertogenbosch zich ook in dit illustere rijtje ongenodigde gasten schaart, nadat zij een gratis fotoshoot een dramatisch einde geven.

Gratis fotoshoot in je eigen huiskamer

De fotograaf staat op een willekeurige middag aan de deur omdat hij toevallig in de buurt is. Ik ben zelf niet thuis, mijn vrouw neemt de honneurs waar. Afspraak gemaakt om dezelfde middag nog terug te komen voor een gratis vrijblijvende fotoshoot met gratis foto. Gewoon in het comfort van je eigen woonkamer.

In onze huiskamer maakt hij later foto's van twee van de drie kids (de derde is bij zijn mama). Dat gaat wonderbaarlijk goed. Zelfs onze twee-jarige diva in haar "ik ben twee en ik schreeuw nee"-fase krijgt hij goed mee en, je gelooft het niet, lachend op de foto. Er hangt duidelijk een relaxte sfeer, de kinderen vinden het leuk en na een half uur staat hij al weer buiten.

Hij is amicaal en probeert grappig te zijn door de naam van onze jongeman steeds verkeerd te zeggen. De tiener vindt het zelf maar niks, maar dat doet niks af aan de poging tot het creëren van een gezellige omgeving.

Photoshop is niet altijd goed

Twee weken later komt hij, wederom onaangekondigd, langs. Met de foto's. De lachende kinderen in standaard poses staan leuk op het tiental foto's dat hij voor zich uit spreidt. Op de ene kijkt bonuszoon weg, op een andere lacht dochterlief niet. Maar ja, daar zijn het kinderen voor. Doe je niks aan, ook al ben je een cliniclown met een camera.

Bij het uitstallen van zijn collectie kan ik maar een ding denken.

Wat een lelijke achtergrond hebben die foto's!

Onze muur is gewoon egaal wit, maar op de foto's is hier een donker vlekkenpatroon op geshopt. "Zo zie je niet dat het je eigen muur is," geeft de fotograaf als toelichting op zijn gebruik van het fotobewerkingsprogramma. Ik vraag me af wat er mis is met onze muur, maar dat zal aan mij liggen.

De achtergrond maakt het voor mij -en later blijkt mijn vrouw net zo- een duidelijke no-deal. Zodra ik uitspreek dat ik persoonlijk de donkere vlekken op de achtergrond niet mooi vind, slaat de stemming om. 

"Ik ben al 40 jaar fotograaf en weet wat ik doe."

De man met de camera voelt zich duidelijk te groot om andermans mening te accepteren als het op zijn eigen werk aan komt.

Uiteindelijk wijzen we dan toch maar een foto aan die we allebei leuk genoeg vinden om te bestellen. Zwart-wit en zonder achtergrond. Voor de totale set foto's die voor ons liggen vraagt hij €120. Niet goedkoop, maar ook niet duur voor het aantal geprinte afbeeldingen dat je er voor terug krijgt. Moet je ze natuurlijk wel mooi vinden. Wij hoeven ze in ieder geval allemaal niet.

We vragen of hij de niet afgenomen foto's vernietigt. "Ik vernietig nooit wat van mijn werk. In 40 jaar tijd heb ik nog geen halve bananendoos gevuld met niet gekochte foto's." De sneer is voelbaar. Zonder verder nog maar een woord te zeggen of een hand te geven, pakt hij zijn spullen en vertrekt terug naar Den Bosch.

Sprakeloos blijven we achter, heel goed begrijpend dat sommige klanten zich op deze manier geïntimideerd voelen om toch maar meer foto's of zelfs alles te bestellen.

Wanhopige poging tot verkoop

Het afleveren van de bestelde foto's gaat niet anders. Nog een keer stalt hij de hele verzameling uit. Alleen de door ons bestelde foto, met een egale achtergrond, vinden we mooi. 

Nog een keer zeggen we nee tegen de rest. Hij snapt het nog steeds niet en wijst naar de negen foto's die aan onze muur hangen.

"Ik zie hier geen enkele leuke foto staan. Die paar kiekjes die je zelf hebt geschoten stellen toch niks voor?"

Deze opmerking mag hij als professional natuurlijk nooit maken tegen de mensen waarvan hij verwacht dat ze de portemonnee moeten trekken. Ten eerste vinden wij het mooie portretten van onze kinderen en stellen ze dus een heleboel voor. Ten tweede hebben we gewoon betaald voor die zogenaamde kiekjes, want ze zijn gemaakt door verschillende professionele fotografen. We zijn blij dat ze onze huiskamer opvrolijken. 

Ik glimlach vriendelijk (of is het inmiddels toch moedeloos?) terwijl ik zijn derde, bijna wanhopige poging nogmaals afwijs. Zelfs daar word ik op afgerekend.

"Jij lacht er om, maar ik vind het diep triest."

Zonder hand, zonder fijne avond en zeker zonder een tot ziens loopt hij de inmiddels bekende weg de deur uit.

Wij lachen er nog maar eens om, want hij heeft natuurlijk gelijk. Als je op zo'n manier met je klanten om gaat, ben je inderdaad diep triest bezig.

De fotograaf achter fotoreportage bedrijf Foto de Groot is leuk met kinderen en hij maakt leuke foto's. Zijn gebruik van Photoshop om de gemaakte foto's te bewerken, moet maar net in de smaak vallen. Geef vooral je mening niet als dat niet zo is, want met volwassenen die hun hand op de knip houden is meneer duidelijk minder bedreven in de omgang. 

Jun 14, 2019

Marieke

Goed omschreven. Ik krijg van de hele ervaring nog af en toe een naar gevoel in mijn buik. Eens naar echt nooit meer.


Nov 26, 2019

Melanie

Heb je dan ook de facebook pagina unseenpictures ( aan elkaar) gezien daar brand hij papa schrijft en heel veel andere ouders af en lijkt fotos te verkopen als art of street art van ouders die de fotos niet hebben gekocht, we zijn er helaas ook i getrapt en nu erg huiverig


Nov 27, 2019

Maarten / de Papa

Hoi Melanie,

Die had ik nog niet gezien, bedankt voor het doorgeven.

Erg vervelend dat hij zich zo laat kennen en ik snap helemaal dat je huiverig bent! Hij misbruikt op deze manier het vertrouwen van de ouders van zijn modellen en plaatst publiekelijk foto's van kinderen die daar niet om gevraagd hebben. Ik begrijp niet dat een professionele fotograaf zich op deze manier laat gaan.

Ik heb vandaag contact gezocht met de rechtsbijstand om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Wordt vervolgd!


Het is niet langer mogelijk om reacties te plaatsen.