Papa Schrijft
Ervaringen die iedere vader wel herkent. Maar dan anders.

Televisiehartaanval Sep 27, 2017

Ritme en schermpjes. Twee zaken die voor kinderen heel belangrijk zijn. Het eerste is voor de ouders ook wel fijn, het tweede is eigenlijk alleen maar irritant.

Afgelopen week is het, op een enkele regenbui na, eigenlijk best lekker weer geweest. Onze jongens spelen dan vaak met het buurjongetje achter in de brandgang. Met veel bombarie komen de ruigste verhalen tot leven.

Een biologische klok stelt hier vaak een eindtijd op. Want om 17:30 mag er televisie gekeken worden. Nog even een half uurtje om te 'unwinden' van de drukke dag, terwijl papa of mama kookt. En dat wordt ook heilig beschermd. Alsof er intern een alarm af gaat, staan ze om 17:29 door de keukendeur op de magnetronklok te gluren, sturen het buurjongentje terug naar zijn eigen huis, gooien de schoenen - met een beetje pech met zand en al - in de gang en ploffen precies om de afgesproken tijd met de afstandsbediening en een soepstengel op de bank.

Maar soms, heel soms, gaat het anders. Dan functioneert het alarm niet en moet er iemand naar buiten om de kids binnen te roepen. Zo ook gisteren. Terwijl mama de pasta al aan tafel aan het serveren is, moet er nog geplast worden. Kleine dame heeft al een flink gat in haar portie gegeten en ook de ouders zijn al op weg als de jongeheer aan het diner verschijnt.

Halverwege het avondritueel gaat er opeens een lampje branden.

"Ik heb helemaal geen televisie gekeken vandaag!"

De schrik is van mijn gezicht af te lezen. Bezorgd ben ik, want, hoe gaat het nu met hem?

"Oh nee, hoe voel je je!? Ben je ziek? Zwak? Misselijk? Ga je dood?"

Hij kijkt me vreemd aan. Alsof hij de logica achter mijn vraag niet kan volgen. Hij voelt zich prima, weet bonuszoon mij te verzekeren.

"Wat denk jij dan? Dat ik een televisiehartaanval ga krijgen?"

Een televisiehartaanval. Een nieuwe medische aandoening, nog ongedocumenteerd maar niet minder realistisch of ernstig. Treedt op bij kinderen tussen de vijf en vijftien. Symptomen zijn brutaliteit, irritatie van de ouders en algehele lusteloosheid. Treedt op bij niet regelmatig kijken naar een scherm van enig formaat waarop bewegende beelden getoond worden.

Behandelmethode: voor een snelle remedie, schakel een scherm in, waar mogelijk met toegang tot Netflix. Deze behandelmethode laat op korte termijn de beste resultaten zien, maar studies hebben uitgewezen dat er groot risico is op herhaling van de televisiehartaanval.

Voor meer permanent herstel, neem een abonnement op de Donald Duck, Borre of ieder ander leeftijdsgeschikt tijdschrift. Verwijs patiënt naar voorgenoemde literatuur. Bij acuut optreden van brutaliteitssymptoom, direct laten opnemen in de dichtstbijzijnde slaapkamer.

Gelukkig komt het niet zo ver. Hij voelt zich echt prima. En het eten is lekker. De opluchting is duidelijk voelbaar bij mijn vrouw en mezelf. Weer een zorg minder vandaag. Morgen is hij bij zijn papa, donderdag zien we wel weer verder.